בשנים האחרונות נכנסו כלים טכנולוגים ששינו את חיינו בתחומיים שונים ומגוונים. גם בתחום האקדמי, שמרני ככל שיהיה, התווספו כלים שעוזרים לנו, החוקרים, לבצע את המחקר באופן קל, שוטף, יעיל ויסודי יותר. להלן 7 מהם:
- EndNote – כלי לניהול מחקר. הכלי מסייע במציאת מקורות מידע ומעקב אחריהם, כמו גם אפשרויות שונות לסיוע ברישום הביבליוגרפיה. בכלי זה ניתן גם לבצע מעקב שלם של המחקר, כמו תזכורות, לוחות זמנים ומשימות. כיאה לכלי חדש באינטרנט הוא מאפשר שיתוף של כל המידע (מקורות, משימות, לו"ז, ביבליוגרפיה) עם עמיתים, חברים וכל מי שמתעניין במחקר שלך.
- Survey monkey – כלי להכנה, הפצה, ניתור ומדידה של שאלונים/ סקרים. בעזרת כלי זה ניתן לשלוח לקבוצות השונות במחקר שאלונים בשלב המחקר עצמו במקום להגישם ביד או לשלוחם במייל. התוכנה גם מציעה תכונות שונות שמביאות למהימנות גבוהה יותר ולאפקטיביות של המחקר (כמו סידור רנדומאלי של התשובות האפשריות). בעזרת כלי זה ניתן להגיע למספר נחקרים גבוה מאד. התוכנה אף מבצעת ניתוח ראשוני של התשובות.
- Analyse-It – כלי המתיימר להפוך את נושא הניתוח הסטטיסטי לפשוט יותר וויזואלי יותר. כמובן, שהיום ניתן לעשות הכל עם הכלים הקלאסיים (SPSS, Excel) אבל, מי שרוצה להסתבך פחות יכול לבחור בכלי הזה שממליץ, איזה ניתוחים סטטיסטיים אפשר לעשות ומבצע אותן בלחיצת כפתור. כמובן שעדיין נדרש ידע סטטיסטי כלשהו על מנת להפעיל את הכלי הזה – הוא לא יכול לכתוב את כל פרק הממצאים בעבודת הדוקטורט שלך.
- Coggle – כלי Mind Mapping המסייע בארגון המחשבות בתחום מסוים. בהשתמש בכלי זה נוכל לארגן את הנושאים השונים, הכותרות ובעצם את כל התפתחות המחקר שלנו על גבי מסמך באופן ברור ונגיש, על מנת שנוכל להיות מרוכזים בכל רגע נתון במה אנחנו עושים ואיך זה מתקשר לתמונה הגדולה.
- Zotero – כלי לשמירת מאמרים ומקורות באינטרנט וארגונם במקום אחד. כלי זה הוא בעצם התקנה על גבי הדפדפן (plugin) שמאפשר לנו לשמור מאמר/ דף/ כתבה/ ספר/ ידיעה, כאשר אנחנו מוצאים אחת כזו, בלחיצת כפתור אחת. בשלב מאוחר יותר, כאשר נרצה לסקור את כלל המקורות שמצאנו נוכל לגשת אליהם בדרך נוחה המאפשרת במבט אחד להבין מאיפה נלקחה הכתבה/ מי כתב אותה/ איפה פורסמה/ באיזה תאריך ואת כל המידע הרלוונטי עבורנו.
- Easybib- כלי פשוט לעריכה של מקורות מידע על פי כללי רישום הביבליוגרפיה המוכרים (APA). אנחנו מכניסים למערכת את הפרטים (כותב, עמודים, אתר, שנה, כתב עת וכו') והיא מכינה לנו את הרישום של אותו מקור כפי שאנחנו צריכים להכניס אותו לעבודה.
- Google alerts – כלי מבית גוגל המאפשר לנו לדעת כאשר מתפרסת ברחבי האינטרנט משהו בנוגע לתחום המחקר שלנו. אנחנו רק צריכים להכניס למערכת את מילות המפתח אותם אנחנו רוצים שהיא תחפש ובכל יום היא שולחת לנו מייל עם פירוט של כל האזכורים החדשים של מילות מפתח אלו. כמובן, שכלי זה מתאים יותר לנושאים שקצב השינויים בו הם גבוהים.
יש כלי נוסף עליו אתה רוצה להמליץ? שתף אותנו ואלוהי האקדמיה יהיה איתך לנצח.