6 טיפים לחיפוש חומר אקדמי באינטרנט
הרבה פעמים אנחנו מתבקשים מסטודנטים שלומדים דרכינו לעזור במציאת חומרים ביבליוגרפים לעבודת הדוקטורט שלהם ועל כן חשבנו, למה לתת לבן אדם דגים אם אפשר ללמד אותו לחפש חומר בעצמו?
בפוסט זה ריכזנו 6 טיפים שיעזרו לכם למצוא חומרים לסקירה הספרותית שלכם באינטרנט. חיפוש חומרים ביבליוגרפים, שנעשה נכון, ייקח לכם הרבה שעות בפועל ויכול להצטבר למספר חודשים ועל כן חשוב להיות סבלניים ופתוחים להקדיש לנושא את הזמן הראוי לו (היי, גם זה יכול להיחשב כטיפ).
- חיפוש בגוגל:
- תכנון של החיפוש- תכנון נכון של חיפוש המקורות הביבליוגרפים מתחיל מהגדרה נכונה של נושא המחקר, לדוגמא " הבדלים בין מטפלים בשיטות מבוססות דיבור לבין מטפלים ביצירה והבעה בביטוי והתמודדות עם תופעת ההעברה הנגדית" . אחרי שמגדרים את נושא המחקר כדאי לעשות רשימה של מילות המפתח לחיפוש- "העברה נגדית", "שיטות מבססות דיבור", "טיפול ביצירה", "ביטוי העברה נגדית" וכו. לאחר מכן אפשר להכניס את הרשימה הזו לקובץ אקסל ולעשות מעקב על המילים שכבר חיפשנו ואלו שעוד נדרש לחפש (ולסמן בכל פעם שאנחנו מסיימים ביטוי מסוים). החיפוש המדוקדק ביותר שכנראה יניב את התוצאות המדייקות יותר יהיה שילוב של מספר מילות מפתח ועל כן כדאי לבצע גם מעקב של השילובים השונים. כל מאמר שנמצא, נכניס אותו לרשימת המאמרים הרלוונטיים עבורנו, לקריאה מאוחרת יותר.
- מילים נרדפות- פעמים רבות אנשים מסתמכים על המילות המפתח כפי שהוצגו בנושא המחקר ועל כן מצמצמים חלק נכבד מהחומרים הקיימים. ייתכן מאד שכותבים אחרים של אותו נושא השתמשו במילים נרדפות, לכן אחרי הכנת רשימת מילות המפתח הבסיסיות, ננסה להגדיל אותה בעזרת מציאת מילים נרדפות. למשל לביטוי "בית הורים" בגוגל נכון להיום ישנם 13,000,000 תוצאות, לביטוי "דיור מוגן" 398,000 תוצאות ולביטוי "בית אבות" ישנם עוד 2,620,000 תוצאות. חיפוש של אחד הביטויים יקטין משמעותית את החומרים שניתן למצוא (למרות שפעמים רבות ישנה חפיפה בין המקורות).
- צמצום החיפוש בגוגל- על מנת למצוא את המאמרים, הספרים, הידיעות, הכתבות וכו' הרלוונטיים ביותר כדאי לצמצם ככל הניתן את החיפוש במנוע החיפוש. כך שאם תחילה אני מעוניין בכתבות בעברית בשנה האחרונה ניתן לעשות זאת, או אם מצאתי מספיק אתרים וכתבות ועכשיו אני רוצה למצוא משהו מוסמך יותר אפשר להגדיר את החיפוש לקבציPDF בלבד. כמובן שכל צמצום כזה של החיפוש יניב לי פחות תוצאות אולם אלו יהיו ממוקדים יותר על החיפוש שלי. הדרך הנכונה היא להתחיל את החיפוש מחיפוש מדוקדק מאד ועם הזמן להרחיב אותו.
- מילות חיפוש שליליות- לפעמים כשאנחנו מחפשים את מילות המפתח שלנו, רבות מהתוצאות כוללות מילים ספציפיות שאנחנו יודעים שאם הן מופיעות אז המאמר, כתבה, ידיעה היא לא רלוונטית. במקרה כזה נוסיף את המילים האלה כמילות חיפוש שליליות.
- דילוג בין מאמרים- טיפ זה הוא אחד החשובים בפוסט. לרבים מהמאמרים המפורסמים ברשת (וגם כאלו שלא ברשת) יש רשימה ביבליוגרפית עליה הם נשענים, ויש סיכויים טובים שמאמרים אלו רלוונטיים גם לנו. על כן, אחרי שסימנו מאמר כרלוונטי אנחנו "נדלג" למאמר אחר מאותה רשימה ביבליוגרפית וממנו "נדלג" לעוד מאמרים רלוונטיים. בצורה כזו ניתן להגיע להרבה חומר רלוונטי עבורנו.
- ביצוע החיפוש מאותו מחשב- כידוע, כאשר אנחנו נכנסים לעמוד כלשהו באינטרנט דרך מנוע חיפוש, אותו עמוד נצבע בצבע סגול (ולא כחול כפי שהיה תחילה). ע"י התכונה הזו אנחנו יכולים לדעת כבר באילו עמודים כבר ביקרנו ולא להיכנס אליהם שוב. באותה נשימה גם נזכיר שלא כדאי לנקות cookies (עוגיות) כי במידה ונעשה זאת ייעלמו גם הסימונים.
- Google Alert- תוסף זה של גוגל מאפשר לנו לקבל תזכורת בכל פעם שהביטוי שאנחנו מחפשים מוזכר ברשת. בשימוש בgoogle alert נוכל לדעת אם ישנם חידושים עליהם אנחנו צריכים לדעת ונוכל להתייחס אליהם בעבודת הדוקטורט שלנו
- ספריות אוניברסיטאיות- ניתן להיכנס לאונ' בארץ (בחינם או בתשלום סמלי שווה לכל נפש של, בערך 20 ש"ח) ולהיעזר במידעניות בספריה שיכולות לבצע איתנו חיפוש בפועל כמו גם להמליץ לנו על דרכי פעולה נוספות בחיפוש חומרים אקדמיים
- מאמרים/ ספרים/ מחקרים בתשלום- ישנם הרבה חומרים איכותיים אשר לא ניתן לגשת אליהם ללא תשלום. אנחנו, הישראלים, צריכים להתגבר על היצר הטבעי שלנו של לנסות להשיג חומרים כאלו בחינם ולשלם בעבור אותו מקור. ברור שלפני הקנייה חשוב לעבור על ראשי הפרקים שבד"כ כן ניתנים ללא תשלום ועל התקציר ולראות שהמקור אכן רלוונטי. חשוב לזכור שכל מקור כזה הינו פוטנציאל למקורות רבים על ידי שימוש באסטרטגיית ה"דילוג".
יש לך טיפים נוספים לחיפוש חומרים באינטרנט? שתף אותנו ואלוהי האקדמיה יהיה איתך לנצח.